Recensies

Kunst is reflecteren en reflecteren is een kunst.

Recensie Isis van Geffen – Storm Theaterfestival 2019 Theater Academie Fontys

Het theaterlokaal werd gedurende een week omgetoverd tot het atelier van performer en kunstenares Isis van Geffen.
Theaterleerlingen van leerjaar 1 tot 4 volgden hier iedere dag het educatieve workshopprogramma Storm Theaterfestival.
De ruimte transformeerde met de dag via een Poetry slam en beeldende opdrachten.
Op dag één lag er blanco papier op de grond en elders kon je op een ander vlak een tekst van Isis lezen in witte verf. Een tekst over in het oog van de Storm staan, met de uitnodiging om na te denken over hoe jij als kunstenaar van nu kunt bijdragen aan verandering.
De gastsprekers voegden zich in het decor van Isis en tijdens de workshops schreven/tekenden/droedelden de studenten met een stift.
Ze werden op die manier ongemerkt uitgenodigd om hun bijdragen te leveren aan het beeldende werk. Dat wat ze dachten, voor zich zagen en voelden werd zichtbaar. Tekeningen die vervolgens met elkaar verbonden werden waardoor de studenten de relatie met elkaars gedachten aangingen. Verhalen die vertelt en gedeeld werden over de wereld achter de tekeningen.
Vervolgens nodigde Isis de studenten uit om met verf en kleur aan de slag te gaan. Eerst in het klein en daarna in het groot. Daarmee kregen de gedachtenspinsels een beweging en vulde de ruimte zich met druk voortbewegende jongens en meiden. Opvallend was het enthousiasme van de jongens, de ruimte die ze in durfden te nemen en de energie waarmee ze het papier kleurrijk toe-eigenden. Een ruimte zonder oordeel, met zoveel waardevolle inzichten na een week vol inspirerende ontmoetingen met het toekomstige werkveld. Een week zonder kunst in hokjes, waar de buitenwereld naar binnen kwam en de binnenwereld naar buiten!

Marlon van Casteren – adviseur Kunstloc Brabant.


“Beeldende reflecties zorgen voor nieuwe inzichten.”

Door het werk van Isis van Geffen tijdens het STORM Theaterfestival van Fontys Academie voor Theater werden de studenten uitgedaagd om op een beeldende manier te reflecteren op hun werk. Isis zorgde ervoor dat de studenten op andere manieren na dachten dan hen gewoon is.
Het resultaat was een enorm kunstwerk, waarin de studenten letterlijk hun eigen gedachteproces konden zien en blijven volgen.
Door dit originele idee, samen met de vakkundige begeleiding van Isis hebben de studenten nieuwe inzichten gekregen in hun gedachtevorming.

– Merel Eigenhuis, organisatie STORM Theaterfestival Fontys